Sunday, 16 November 2014

BERSEDEKAHKISAH TAULADAN ORANG YANG BERSEDEKAH

Ada sepasang isteri yang sedang hamil terbau makanan sedap sangat di rumah jirannya, maka si isteri menyuruh suaminya meminta sedikit makanan daripada tuan rumah disebabkan ia mengidam, pada awalnya si suami enggan kerna malu tetapi apabila isterinya desak dia pun pergi..

Dan setiba di rumah jirannya si suami mengetuk pintu rumahnya dan memberitahu hajatnya, apa yang engkau buat? maka jawab tuan rumah, aku sedang memanggang ayam. Maka si suami meminta secebis ayam tadi keran isterinya mengidam..

Tapi lelaki itu hanya berdiam sahaja, maka tidak lama kemudian, ia berkata, ayam ini di bolehkan untuk aku tp haram untuk isteri engkau.

maka si suami berkata apa maksud kau?

Aku dah 3 hari tak makan apa2, jadi semasa aku berjalan aku ternampak bangkai ayam ditepi jalan , maka aku ambil dan aku bersihkan , kemudian aku panggang. Apabila dengar cerita lelaki itu tadi, sedih rasa hati si suami, apabila dia mengetahui jirannya 3 hari tak makan.

Kebetulan pada hari itu dia dan isterinya berhajat menunaikan haji, tapi apabila dia melihat jirannya kesusahan, setiba di rumah dia ambil duit hajinya terus sedekah pada orang tadi dan berkata ambillah haji aku. Maka orang itu berkata terima kasih...

Sementara pula di Mekah, orang sedang menunaikan haji, imam masjidilharam bermimpi mendengar perbualan antara malaikat..

Malaikat  1: Tahun ini ramai menunaikan haji, tapi semuanya haji tahun ini tidak mamrur.
Malaikat  2:  Begitu sedih mendengar berita itu, tapi Kenapa?
Malaikat  1: Tp tak mengapa haji mereka sedah pun di mamrur kan di sebabkan si pulan yang             besedekah hajinya pada orang miskin dan telah menyelamatkan berjuta2 manusia yang  melakukan haji pada tahun ini.
Malaikat  2: Terus gembira mengetahui berita itu.

Kemudian imam itu tersedar dari mimpi


No comments:

Post a Comment